sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Lymfaterapia -eli mikä?Lymfa tarkoittaa nestettä. Kehossamme on imusuoniverkosto, joka toimii mm. immuunijärjestelmänämme. Imusuonten tehtävä on myös tyhjentää kudos ylimääräisestä nesteestä ja kuljettaa se takasin verenkiertoon. Mikäli tässä verkostossa on synnynnäinen tai traumaperäinen häiriö, se aiheuttaa jonkin kehon osan turvotusta. Krooninen hoitamaton turvotus taas aiheuttaa lukuisia uusia vaivoja, joista yleisin on ruusuinfektio.
Vuonna 2018 kouluttauduin Vodder Lymfaterapeutiksi. Puolen vuoden lähes järjettömältä tuntuvan itku-tuska-opiskelu-pänttäys-tenttaus rupeaman jälkeen törmäsin byrokratian betoniseinään. Intoa puhkuen olin suunnitellut uusia työkuvioita.
Kävi ilmi, että Kelan lähetepotilaita voi hoitaa vain fysioterapeutin tai sairaanhoitajan pohjakoulutuksella. En ole kumpaakaan. Mutta, jos olenkin töissä jossakin fysioterapia laitoksessa se onnistuisi sittenkin! Ihan kuin tietotaitoni muuttuisi, kun kävelen muutaman kilometrin eri tiloihin. No, mutta maksusitoumuspotilaita voi hoitaa kunhan hakeutuu palvelun tarjoajaksi vaikka olisikin hieroja.
Näitä asioita puntaroidessani tuli ensi ilmoitus Kelalta: ”lymfaterapia poistuu vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen listalta 1.1.2019, koska Kela katsoo sen oleva sairauden hoitoa eikä lähetteitä olla käytetty niin paljon kuin niitä olisi voitu käyttää”. Lymfaterapia on aina OIREEN hoitoa. Turvotus on aina OIRE, ei sairaus. Turha siis mennä muualle osaksi viikkoa töihin.
Imusuoni kuvattu punaisena
Seuraava kolaus oli kollegoilta kuultu tieto siitä, että kotikuntani Pirkkala ei enää myönnä maksusitoumuksia ja Tampereella on käynnissä hiljainen alas ajo. Turha siis hakeutua palveluntuottajaksi.
Nyt voin hoitaa siis vain itse hoitonsa maksavia asiakkaita. Niitä, jotka tietävät tämän hoitomuodon olemassaolosta. Lääkärien tieto on heikkoa, johtunee oletettavasti siitä, ettei sitä koulutuksessa juuri painoteta. Lymfaterapia on tullut Suomeen kuitenkin jo 1960. Yksi asiakkaani on käynytkin lymfahoidossa sieltä saakka.
Imusuonistoa ja imusolmukkeita
Olen saanut lymfa-asiakkaita hieronta-asiakkaistani ja puskaradion kautta. Tarvetta selvästi on, sillä kun Pirkkalainen -lehti julkaisi jutun minusta ja lymfaterapiasta keskiviikkona 20.2. olin saanut seuraavaan lauantaihin mennessä kuusi uutta lymfa-asiakasta!
Pirkkalaisen lehtijuttu
Taistelu kuitenkin jatkuu Vodder- ja Lyko -lymfaterapiayhdistyksillä, syöpäyhdistyksellä ja kaikilla muilla kuntoutuksen alalla työskentelevillä, sillä me haluamme edelleen hoitaa ja auttaa. Haluamme tehdä työmme ja  pitää itsemme pois sossun luukulta!

Hoitoaiheita lymfaterapiaan:
-          turvotus raajoissa/kehossa-          stressin oireet
-          unettomuus
-          ummetus
-          tulehdukselliset turvotukset esim. reumasairaudet
-          migreeni
-          tenniskyynärpää
-          frozen shoulder
-          hematoomat
-          palovammat
-          siitepölyallergian oireet
-          poskiontelotulehduksen oireet lääkekuurin jälkeen
-          hormonaaliset turvotukset, esim. raskaus, vaihevuodet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti