tiistai 23. huhtikuuta 2019

Firstbeat- Hyvinvointialanyysi, kehon viestit paperilla

Sykevälivaihtelut kertovat mitä kehollesi kuuluu

Asiakkaani ilmestyi hierontaan kummallinen elektrodihärpäke kiinnitettynä kehoonsa. Minä sitä tietysti ihmettelemään ja hän kertoi tekevänsä juuri itselleen Firstbeat-Hyvinvointianalyysiä. Siinä kiinnitetään oikean solisluun alapuolelle yksi elektrodi ja vasempaan kylkeen toinen, välissä kulkee piuha. Härveli on siinä kolme vuorokautta ja mittaa SYKEVÄLIVAIHTELUJA. (Sykeväli on kahden lyönnin välinen tyhjä aika).Vettä laite ei kestä, joten suihkun ym ajaksi se on poistettava.
Kun parin päivän kuluttua tuli toinenkin asiakas samaisen mittavehkeen kanssa, päätin, että minäkin haluan kokeilla. Ja uskokaa pois, viikon kulutta ilmestyi jo kolmas asiakas sykevälejään mitaten.

Tilasin mittalaitteen ja sain ohjeet. Kyseessä on muuten suomalainen yritys! Laite tulee Jyväskylästä ja palautetaan palautuskuoressa mittausjakson jälkeen. Mittaus tulee aloittaa aamulla heti herättyä ja lopetetaan viimeisen päivän aamuna.

Erittäin tärkeää on tehdä TARKKAA päiväkirjaa. Päiväkirja tulee linkkinä sähköpostiin ja on hyvin helppo täyttää. Jos vai viitsii. Ja kannattavaa on viitsiä, sillä muuten mittauksesta ei ole suuremmin apua.
Päiväkirjaan merkitään heräämiset, nukkumaanmenot, ruoka-, liikunta-, lepohetket. Työaika ja esim. "autolla töihin", "bussilla kotiin", "kävellen kouluun" jne. Päiväkirjan merkintöjen avulla nähdään mm. onko vihreällä näkyvä lepohetki ollut TV:n katseluaika vai automatka.

Tulosten tulkinta

Palveluun kuuluu mittauksen analysointi. Jos ja kun useimmilla meillä on ongelmia levon, stressin ja liikunnan tasapainottamisessa, saa Firstbeat-analyysistä asian korjaamiseksi oikein hyvät välineet.

Ensimmäisen mittauspäiväni käyrät
Voimavarani kasvoivat mittausjakson loppua kohden
Ihminen on siitä kumma olento, että vasta kun näemme asiat (jotka ovat jo meillä tiedossa)konkreettisesti paperilla, alamme uskoa siihen. Moni tietää valvottavansa itseään tv:n tai muun laitteen parissa liian myöhään vaikka nukkumaan meneminen olisi järkevämpää. Sitten vasta, kun sen asian kertoo oma kehomme, sydämen sykevälit, ja tietokone vääntää asian rautalangasta, alamme hyväksyä, että nukkuminen on todellakin oleellisen tärkeätä!

Tavan tallaajat, himokuntoilijat, ammatti- ja penkkiurheilijat, koululaiset... 

Himokuntoilijoilla ja ammattiurheilijoilla on siinäkin suhteessa eroa, että aktiivikuntoilija liikkuu tse suunnittelemansa viikko- ja päivärytmin mukaan. Syksy ja vuodenvaihde ovatkin kuntosaleilla ja ryhmäliikunnassa kulta-aikoja. Aktiiviliikkujan into saattaa helposti lähteä laukalle ja kuukauden kuntoilun jälkeen iskee lähes katkeamaton flunssakierre. Miksi? Palautumisesta ei olla osattu pitää huolta! Ammattimaisessa urheilussa suunnitellaan lepopäivät ja erilaiset harjoitteet tarkasti siten, että keho pääsee aina palautumaan. Tärkeätä on huomioida myös henkiset kuormitustekijät.
Firstbeat mittaus auttaa niin kuntoilijaa kuin ammattiurheilijoitakin suunnittelemaan harjoitusaikataulut tehokkaiksi. Harjoitetut ominaisuuden kun kehittyvät vasta levossa. Ilma lepoa (ja ravintoa) ei kuntoilusta olekaan hyötyä! 
Ja kuinka paljon on kuormitusta lukiolaisella, joka pänttää kirjoituksiin tai opiskelijalla, joka lukee pääsykokeisiin. Vanhempi, tiedätkö miten yläkoululaisesi voi?


Piilevät ongelmat paljastuvat

Stressiä on kahta erilaista; hyvää ja huonoa. Ilman stressirektiota emme pääse liikkeelle. Tämän reaktion olisi kuitenkin tarkoitus sammua välillä. Stressi muuttuu huonoksi jos se ei menekään välillä pois päältä. Henkiset rasitukset lienevät yleisimpiä huonon stressin ylläpitäjiä. Ihmissuhteiden ongelmat niin työssä kuin parisuhteissa, huolen kantaminen oman tai läheisen terveydestä, taloushuolet jne ylläpitävät huonoa stressiä. Keho reagoi tähän ja se näkyy sykevälimittauksessa.

Jos nukut mielestäsi hyvin ja monta tuntia ja silti mittaustulokset näyttävät unen aikana punaista stressikäyrää, on syytä mennä lääkäriin ja tutkia esimerkiksi unen laatu tarkemmin. Kyseessä voi olla esimerkiksi uniapnea.

Työnantajalle 

Firstbeat-analyysia voi käyttää osana työterveyshuoltoa mittaamaan työn kuormittavuutta. Onko henkilöstö ja johtoporras ylikuormittunut, mistä työtehon lasku tai nousu johtuu? Ehtivätkö kaikki pitää oikean mittaisen ruokatauon? 
Ruoka- ja kahvitauon tulisi näkyä mittaustuloksessa vihreänä lepohetkenä. Tällöin henkilöllä on ollut päivän aikana mahdollisuus pieneen palautumiseen, joka antaa potkua loppupäivän puristukseen.
Vapaapäivät on mahdollisuuksien mukaan hyvä pitää vapaina "ei niin tärkeistä -velvoitteista". Harvempi meistä todellisuudessa ehtii palautumaan yhden viikonlopun aikana tarpeeksi nopeasti.

Elämäntilanteet tietysti muuttuvat. Jos olisin tehnyt mittauksen 3-4 vuotta sitten pahimpaan  pikkulapsiaikaan, olisi mittari varmaan poksahtanut! Toisaalta olisi nyt mielenkiintoista nähdä millaisia käppyröitä olisin todellisuudessa siihen aikaan saanut. Nyt saan jo nukkua yöt kunnolla ja työstressini on inhimillinen. Käppyräni olivatkin uskomattoman positiiviset ja se kannustaa pitämään kiinni hyvistä yöunista ja liikuntaharrastuksista!

Jatkoseurantaa varten analyysi on hyvä uusia noin 6kk kuluttua tai jos elämisen rytmissä on muutettavaa paljon, niin uusinnan voin tietysti tehdä aiemminkin.

https://www.firstbeat.com/fi/







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti