keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Aivot pumppiin!

Iltalehtien otsikot ovat pitkin syksyä kertoneet meille kansalaisille kuinka milläkin ruoka-aineella voidaan vaikuttaa muistiin, terveyteen jne. Tai miten mikäkin tottumus vie vääjäämättä kohti muistisairauksia.
Taannoin kuluvana vuonna katselin Ylen Areenasta brittidokumentin, jossa koehenkilöiden avulla testattiin eri keinoja parantaa muistia ja henkisiä kykyjä. Koehenkilöt laitettiin kolmeen ryhmään ja ryhmille annettiin tehtävät. Tietyn ajan heidän piti joko käydä säännöllisesti reippaalla kävelyllä päivittäin, ratkoa ristisanatehtäviä tai opetella täysin uusi asia, tässä tapauksessa muotokuvapiirtäminen elävästä mallista!
Kaikkien alku- ja lopputestien jälkeen havaittiin, että uuden asia opettelu on kaikista näistä tehokkain tapa vahvistaa muistia.

Uusien asioiden opettelu onkin aivojemme punttisalitreeni! Ajattelepa aivojasi lihaksina. Mitä teet kun haluat kasvattaa vahvat lihakset? Todennäköisesti alat liikkumaan ja toteuttamaan lihaksia kasvattavaa treeniohjelmaa. Mutta koska lihakset kehittyvät treenin jälkeen vasta levossa, pidät huolen myös hyvistä ja pitkistä yöunista. Mutta mites ravinto? Mikään treeni ja uni ei tuota haluttua lopputulosta ilman ravitsevaa ruokaa. Niinpä lisäätkin lautaselle kasoittain kasviksia ja joko liha- tai kasvisproteiini lähteitä.

Ja nyt kuvittelepa mitä AIVOSI tarvitsevat vahvistuakseen? No tietysti sitä treeniä (eli minkä tahansa uuden asian kimpussa ajatustyötä tehden ja ongelmia ratkoen) vaikkapa uuden kielen opettelua, shakin opettelua, tanssitunneilla käymistä...
Sitten sitä lepoa. On monta tutkimusta jossa yöunien tarpeellisuus on todistettu monilta kanteilta katsottuina.
Viimeisenä (tai ensimmäisenä) ravinto! Lainasin Pirkkalan kirjastosta kirjan, Mielen ruokaa (Sinikka Piippo), jossa on erittäin seikkaperäisesti käyty läpi kuinka ruoka ja sen eri ainesosat vaikuttavat mieleemme. Kirjan takakansi sanoo "...miten aivot, hermosto ja muisti toimivat ja millaisia ruoka-aineita ja lisäravinteita tarvitsemme ylläpitääksemme ja parantaaksemme muistiamme ja kognitiivisia kykyjämme". Kirja on erittäin hyvä jokaiselle meistä, haluat sitten lisää tietoa siitä mitä jo syöt, tietoa mitä voisit syödä tai lisää vakuuttelua miksi elimistömme tarvitsee marjoja ja kasviksia. 

Kun vuosi 2020 on vain muutama viikon päässä, on hyvä hetki miettiä se uuden vuoden TAVOITE.

Muutama esimerkki kirjasta;

TYRNI Tyrnin marjoilla on erittäin korkea antioksidanttipitoisuus. Tyrnissä on E- vitamiinia enemmän kuin minkään muun kasvin hedelmissä tai marjoissa...Marjojen rasvahappokoostumus on hyvä: omega -3, 6, 7 ja 9 löytyvät kaikki tyrnistä. Tyrni on niin terveellinen marja, että se voidaan luokitella adaptogeeniksi.

MUSTIKKA Mustikka säätelee rasvahappoaineenvaihduntaa ja verenkierron rasvoja ja ehkäisee 2-tyypin diabetesta sekä metabolista oireyhtymää. Mustikka torjuu elimistön matalatasoista ja hiljaista kroonista tulehdusta. Mustikat ovat ruokaa aivoille, eikä niitä syyttä kutsuta aivo- ja nuoruusmarjoiksi.

BASILIKA Basilikaa pidetään ruuansulatuselimistön ja maksan kuntouttajana, joka parantaa ruokahalua ja ruuansulatusta. Se irrottaa limaa, alentaa kuumetta ja ehkäisee tulehduksia laaja-alaisesti. Basilikaa ei pidä kuumentaa sillä silloin se menettää tehonsa.

INKIVÄÄRI Inkivääri on mauste, joka virkistää sekä mieltä että kehoa. Öljyhartsit alentavat kolesterolia ja triglyseriditasoja ja kohottavat hyvät HDL- kolesterolin tasoja. Inkivääri kohentaa ääreisverenkiertoa ja alentaa verenpainetta ja veren sokeritasoja. Se parantaa ruokahalua ja ruuansulatusta - ja laihduttaa, sillä se nopeuttaa aineenvaihduntaa ja auttaa polttamaan rasvaa sekä ehkäisee rasvojen imeytymistä suolistosta.

PUNAJUURI Punajuuressa on paljon antosyaaneja, betasyaaneja, kaliumia, betaiinia, rautaa, kuparia ja saponiineja sekä kuitua. Raa'assa punajuuressa on imeytyvässä muodossa piitä, joka parantaa immuunipuolustusta, vahvistaa sidekudoksia, verisuonia ja poistaa aivoista metalleja. Punajuurta pidetään parhaimpiin kuuluvana nuorentajana. Punajuuri on maksatoonikumi, joka parantaa maksan myrkyn poistoa. Se parantaa veriarvoja, joten sitä kannattaa käyttää anemiassa. Punajuuren kuidut alentavat kolesterolia ja parantavat suolen toimintaa. Kuoriminen ja pilkkominen ennen kypsyttämistä tuhoavat vaikuttavat aineet. Punajuurista voi tehdä raakaraastetta ja mehua, pihvejä, laatikoita, keittoa, borschkeittoa, kastiketta, etikkasäilykkeitä ja kylmäsalaattia.

Mikä on adaptogeeni? Adaptogeeneiksi sanotaan aineita, jotka parantavat suorituskykyä ja aktivoivat kehon toimintaa niin, että ihminen kestää enemmän paineita; ne parantavat immuunipuolustusta ja tasapainottavat ja tehostavat niin kehon kuin mielen toimintoja

Hyvää Joulua ja uutta vuotta 2020!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti